Social Icons

Pages

Wednesday, 19 February 2014

Brownies cheesecake


Huhu haritu teringin nak makan tiramisu. Dah siap minta resepi from farahin tapi bila nak cari barang kat Tesco, tengok harga Double Cream dan creamcheese, terus batalkan niat.. Huhu mahalnya.. Seronok bake kat ireland dulu-dulu, creamcheese harga 1euro lebih je. Huhu..
So tukar plan dan bake brownies cheesecake sebelum bertolak ke KL untuk interview SPA. Resepi yang agak simple dan tak perlukan barang yang banyak.

Resepi brownies cheesecake.
Saiz hidangan: 8-12 orang (Bergantung kepada individu.hehe. Kalau keluarga saya, lagi lama boleh makan sebab tak larat nak makan cheesecake banyak2 at a time)
Masa diperlukan: 1 1/2-2 jam.


Bahan-bahan:

Bahan brownies:
200g marjerin
150g gula castor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
90g tepung gandum*
30g serbuk koko*
(Adunan bertanda * diayak)

Bahan topping cheese:
400g creamcheese
100g gula castor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:

1. Panaskan marjerin di dalam periuk kecil/pan sehingga cair. 
2. Pukul gula castor bersama marjerin cair tadi di dalam mixer sehingga sebati.Campurkan telur satu persatu dan esen vanilla. 
3. Masukkan tepung dan serbuk koko ke dalam mixer dan pukul hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang dan biarkan seketika. 
4. Bagi penyediaan topping cheese, pukul creamcheese bersama gula castor sehingga gebu.
Campurkan telur satu persatu dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke atas adunan brownies tadi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 40 minit. Cheesecake sedap dihidang ketika sejuk. ^_^

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text