Social Icons

Pages

Wednesday, 19 February 2014

Carrot cheesecake


Another resepi cheesecake..Almost setiap tahun bake cake ni masa kat Ireland dulu2, tapi terlupa nak ambil gambar, huhu.. Saya bukanlah peminat carrot cake, tapi ada sahabat yang suka, so just bake untuk sahabat saya. Maybe cake ni dah masuk dalam comfort zone kot, takut nak try bake yang lain.haha.. ^_^

Resepi carrot cheesecake:

Saiz hidangan: 8-12 slices.
Masa diperlukan: 2jam (saya ambil masa yang agak lama kalau grate carrot manually)

Bahan-bahan:
Bahan A (kek)
2 cawan gula kasar
2 cawan tepung gandum*
2 sudu teh baking powder*
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis* (kalau suka cinnamon, boleh tambah lagi sujatan sehingga 3 sudu. Saya tak berapa suka sangat cinnamon)
1 1/2 cawan minyak sayur/ minyak jagung
4 telur
3 cawan lobak merah yang telah diparut/grated carrot
1 cawan kekacang yang ditumbuk kasar (campuran almond & hazelnut)
1 sudu teh esen vanilla
(Gaul dan ayak bahan bertanda *)

Bahan B (topping cheese):
250g cream cheese
100g mentega
100g gula icing
sedikit perahan lemon (optional)

Cara-caranya.

1. Putar telur satu demi satu di dalam mixer sehingga sebati. Kemudian, tambahkan gula kasar, esen vanilla dan minyak. Putar hingga sebati.
2. Masukkan lobak merah dan kacang ke dalam adunan. Campurkan bahan yang diayak tadi ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan putar perlahan-pahan.
3. Tuangkan ke dalam loyang berukuran 13 x 9 x 2 inci yang telah di'grease'kan. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 30 minit. Biarkan kek sejuk pada suhu bilik. Sediakan topping cheese.
Penyediaan Topping
1. Masukkan kesemua bahan B ke dalam mixer dan putar hingga sebati.
2. Sapukan krim topping ke atas kek tadi.
3. Sejukkan kek sebentar di dalam fridge. Cheesecake sedia & sedap dimakan ketika sejuk.

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text